Menu
EUR
Microvezel wasvoorschriften

Microvezel wasvoorschriften

Door: Neweco Reacties: 0

Wasvoorschriften voor microvezel schoonmaakdoeken

Hoe krijg ik mijn vuile microvezelproducten weer schoon? Microvezels hebben de eigenschap om vuil en vet zeer goed op te nemen waardoor enkel uitspoelen niet voldoende is voor een schoon resultaat. Alleen door microvezelproducten zoals: microvezeldoeken, vlakmoppen en badtextiel machinaal te wassen worden de vezels weer hygiënisch schoon en bruikbaar voor een volgende keer. Volg hierbij altijd de wasvoorschriften zoals aangegeven op het waslabel door de leverancier. Onderstaande informatie geeft hierbij meer inzicht zodat ook jouw microvezelproducten weer hygiënisch schoon zijn en lang in goede staat blijven.

De levensduur van microvezelproducten

Neweco Microvezeldoeken van hoge kwaliteit kunnen normaliter honderden keren machinaal gewassen worden! De exacte levensduur is moeilijk voorspelbaar, dit is afhankelijk van meerdere factoren, denk hierbij aan: wastemperatuur, wasprogramma's, een professionele of huishoudelijke wasmachine, gebruik van een wasdroger, gebruiksintensiviteit en het type microvezel product. Met onderstaande tips met betrekking tot het machinaal wassen van microvezelproducten (en de wasvoorschriften op het waslabel) kun je ervan uitgaan dat een zo hoog mogelijk rendement behaald wordt.

Welke wasmiddelen zijn geschikt voor microvezel

Is ieder wasmiddel geschikt? Nee, om microvezeldoeken in optimale conditie te houden dienen wasproducten aan bepaalde voorwaarden te voldoen om afzetting of schade aan de microvezels te voorkomen. De volgende bestanddelen kunnen het absorptie vermogen en/of de microvezels aantasten en mogen dan ook absoluut niet in het wasmiddel zitten:

 1. Wasverzachter, gebruik derhalve tijdens een machinale wasbeurt nooit wasverzachter en/of 3in1 wasproducten
 2. Zeoliet, dit geeft een schurende werking en kan zo blijvende schade veroorzaken
 3. Bleekmiddelen, chemische reacties kunnen blijvende schade veroorzaken.

Om microvezelproducten in optimale conditie te houden hebben wij als een van de eerste microvezel leveranciers een veilig en zeer zuinig geconcentreerd vloeibaar microvezel wasmiddel gelanceerd! Dit onder de naam: Neweco MICROWASH. Meer informatie hierover vindt je in onze rubriek microvezel wasmiddel onder wasverzorging.

Microvezeldoeken machinaal wassen en drogen in huishoudelijke wasmachines

In dit gedeelte gaan wij uit van een huishoudelijke wasmachine, gebruik je professionele wasapparatuur dan raden wij je aan de richtlijnen van de leverancier in acht te nemen! Kijk ook altijd goed op de waslabels.

Voordat nieuwe microvezeldoeken en andere microvezelproducten in gebruik worden genomen is het aan te raden om deze eerst te wassen om eventuele productie resten uit het materiaal te verwijderen. Voor hygiënische (gedesinfecteerde) schone doeken adviseren wij het langste wasprogramma met voorwas te selecteren waarbij voor de duur van minimaal 50 minuten op 60°Celsius wordt gewassen.

Omdat bij huishoudelijke wasmachines de wastemperatuur vaak lager uitvalt dan is geselecteerd kan het zijn dat je voor een optimaal hygiënische resultaat de wastemperatuur hoger moet instellen. Bij ingestelde temperatuur van 90°Celsius is het voldoende als deze wordt aangehouden voor de duur van minimaal 15 minuten om doeltreffend alle bacteriën te doden.
(dit kan uiteraard enkel bij producten die bestand zijn tegen deze wastemperatuur, zie waslabel).

Wassen in het kort

 1. Gebruik geen bleekmiddelen, wasverzachter of 3in1 wasproducten
 2. Maak bij voorkeur gebruik van Neweco® Microwash
 3. Laat vuile en/of natte doeken niet te lang liggen
 4. Gebruik altijd een wasprogramma met voorwas
 5. Stel (indien geschikt) de minimale wastemperatuur in op 60°Celsius
 6. Gekleurde microvezel doeken enkele keren apart wassen i.v.m. mogelijke kleurafgifte (kleur bij kleur).

Drogen

Een natuurlijke droging komt de levensduur van microvezeldoeken en het milieu ten goede en raden wij je dan ook aan. Indien je toch de voorkeur hebt om de microvezelproducten machinaal te drogen controleer dan eerst op het waslabel of dit is toegestaan. Het kan voorkomen dat er verschillende maximale droogtemperatuur worden voorgeschreven, stop je deze producten samen in de wasdroger, selecteer dan de laagst voorgeschreven droogtemperatuur.

Stel de wasdroger in op een maximale droogtemperatuur van 90°Celsius, het liefst lager! Indien het niet mogelijk is om de juiste temperatuur te selecteren dan is het raadzaam om de wasdroger niet te gebruiken!

Condensdroger
Ben je in het bezit van een condensdroger dan raden wij het gebruik af! Dit omdat in de droogtrommel plaatselijk de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 95°Celsius. Dit kan de microvezels doen smelten met blijvende schade tot gevolg!

Voor al onze microvezelproducten gelden onderstaande wasvoorschriften

 1. Controleer altijd het waslabel
 2. Gekleurde microvezeldoeken enkele keren apart wassen i.v.m. mogelijke kleurafgifte.
 3. Geen wasverzachter, 3in1 wasproducten of bleekmiddelen gebruiken
 4. Aanbevolen wastemperatuur: 60°Celsius
 5. Maximale wastemperatuur 90°Celsius (indien aangegeven op de waslabel)
 6. Aanbevolen droogtemperatuur, zie waslabels
 7. Nooit strijken
 8. Nooit samen wassen met producten van katoen, tenzij in een fijnmazig wasnet

Nooit samen wassen met andere weefsels

Microvezel heeft een hoog absorptievermogen, niet alleen de vloeistof, maar ook kleurpigmenten. De kleur die kan vrijkomen bij weefsels zoals katoen of andere stoffen, wordt geabsorbeerd door microvezel, dus je kunt je het kleurprobleem wel voorstellen. Mede om de reden raden wij aan om de microvezel schoonmaak- en badtextiel apart machinaal te wassen. Het kleuren (verven) van 100% katoen gebeurd normaal gesproken op een lage temperatuur. Als microvezel samen met gekleurd katoen op een temperatuur boven de 40°Celsius wordt gewassen kan de verf worden geabsorbeerd door lichtgekleurde microvezeldoeken.

Bovendien geeft katoen tijdens machinaal wassen en drogen vezels en pluizen af die zich kunnen hechten tussen de microvezels en zo de werking van microvezel nadelig beïnvloeden. Tevens kan katoenpluis zich vermengen met microvezels en vervolgens proteolyse veroorzaken op microvezeldoeken, in sommige gevallen kun je dan zelfs het schimmelproces ruiken.

Heb je na het lezen van deze wasvoorschriften nog vragen?
Schroom dan niet en bel: 085 - 486 41 21 of stuur een e-mail naar [email protected]

Tags

Nieuwsbrief

Taal
Valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
(exclusief € 2,95 verzendkosten)
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen!